A túlsúlyról és az elhízásról

Az elhízás és a túlsúly a jelen és a jövő egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája: emberek nagy százaléka küszködik ezzel a betegséggel. Európában és az Egyesült Államokban több, mint 70 millió ember elhízott és további 163 millió fő rendelkezik túlsúllyal. De mit is jelent túlsúlyosnak lenni és melyek lehetnek e betegségek okai?

futas-diéta

Az elhízás fogalma, okai

Az elhízás (obesitas) az anyagcsere-folyamatok zavara, mely módosítja az energia-háztartást, így a folyamat során a táplálékfelvétel növekszik és/vagy az energialeadás csökken. A túlsúly mértékét az úgynevezett BMI (body mass index) segítségével számolhatjuk ki. (ezt úgy kapjuk meg, ha a kilogrammban mért testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével) Ha az eredmény 20-25 közötti testsúlyunk normálisnak mondható, 25-30 között beszélünk túlsúlyról és efelett pedig elhízásról.

De mi okozhatja magát az elhízást?

  • genetikai faktorok: Az elhízásban nagy szerepet játszik a leptin gén, mely a zsírszövetben keletkező peptid, amely a köztiagyba küldi az információkat a szervezet zsírtartalmáról és kihat a táplálékfelvételre. Ha genetikailag aktivitása csökkent mértékű, akkor hízásra hajlamosak lehetünk.
  • táplálkozási tényezők: A helytelen táplálkozás is az elhízás egy nagyon lényeges oka. Ha sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe és nem mozgunk eleget, akkor izmaink a cukrot nem képesek felhasználni, így az zsírban rakodik le a testünkben, ami a zsírpárnák kialakulásához vezet.
  • mozgásszegény életmód: A világ motorizációjának köszönhetően egyre kevesebbet mozgunk, hiszen szabadidőnket jórészt a televízió vagy a számítógép előtt töltjük, ennek köszönhetően a zsírpárnák is könnyebben megtelepednek egyes testrészeinken.
  • alváshiány: Érdekes felmérést végeztek Amerikában 2004-2006 között. 87.000 embert vizsgáltak és közülük a napi 6 órát alvók 33%-a volt elhízott, szemben azzal a 22%-kal, akik napi 6-9 órát aludtak.

Az elhízás következményei

Miért kell vigyáznunk testsúlyunkra? Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem akadályoz a mindennapi életben, önértékelési zavart okoz és a lerakodott zsír megterheli a szívet, az érhálózatot, magas vérnyomást okoz, valamint trombózis és agyvérzés is kialakulhat.

Flavin termékek

Slim Flavin7+ 100dbkapszula

-18% Slim Flavin7+ 100db kapszula

A Glabridin az első Flavonoid, amely fogyasztó hatással rendelkezik! Az édesgyökér hatóanyaga a Glabridin nevű flavonoid, amely biztosítja az optimális zsíranyagcserét, támogatja a zsírsavak lebontását.

Ár: 10250 Ft
12500 Ft
Megnézem

Interherb NAPI1Édesgyökér Extraktum kapszula 30 db

Interherb NAPI1 Édesgyökér Extraktum kapszula 30 db

Fogyókúrák, léböjt- és tisztítókúrák esetén ajánlott készítmény, melynek hatóanyagai elősegíthetik a testtömeg-csökkentő

Ár: 1685 Ft
Megnézem
Újdonság

Flavin7 Quercetin 30 dbkapszula

Flavin7 Quercetin 30 db kapszula

Erős gyulladásgátló hatással rendelkező polifenol. Természetes fájdalomcsillapító, immunvédő és széles spektrumú vírusölő.

Ár: 3800 Ft
Megnézem
Vélemények (1)