Flavin 7 és Slim Flavin 7

A túlsúlyról és az elhízásról

(0/0)

Az elhízás és a túlsúly a jelen és a jövő egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája: emberek nagy százaléka küszködik ezzel a betegséggel. Európában és az Egyesült Államokban több, mint 70 millió ember elhízott és további 163 millió fő rendelkezik túlsúllyal. De mit is jelent túlsúlyosnak lenni és melyek lehetnek e betegségek okai?

futas-diéta

Az elhízás fogalma, okai

Az elhízás (obesitas) az anyagcsere-folyamatok zavara, mely módosítja az energia-háztartást, így a folyamat során a táplálékfelvétel növekszik és/vagy az energialeadás csökken. A túlsúly mértékét az úgynevezett BMI (body mass index) segítségével számolhatjuk ki. (ezt úgy kapjuk meg, ha a kilogrammban mért testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével) Ha az eredmény 20-25 közötti testsúlyunk normálisnak mondható, 25-30 között beszélünk túlsúlyról és efelett pedig elhízásról.

De mi okozhatja magát az elhízást?

  • genetikai faktorok: Az elhízásban nagy szerepet játszik a leptin gén, mely a zsírszövetben keletkező peptid, amely a köztiagyba küldi az információkat a szervezet zsírtartalmáról és kihat a táplálékfelvételre. Ha genetikailag aktivitása csökkent mértékű, akkor hízásra hajlamosak lehetünk.
  • táplálkozási tényezők: A helytelen táplálkozás is az elhízás egy nagyon lényeges oka. Ha sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe és nem mozgunk eleget, akkor izmaink a cukrot nem képesek felhasználni, így az zsírban rakodik le a testünkben, ami a zsírpárnák kialakulásához vezet.
  • mozgásszegény életmód: A világ motorizációjának köszönhetően egyre kevesebbet mozgunk, hiszen szabadidőnket jórészt a televízió vagy a számítógép előtt töltjük, ennek köszönhetően a zsírpárnák is könnyebben megtelepednek egyes testrészeinken.
  • alváshiány: Érdekes felmérést végeztek Amerikában 2004-2006 között. 87.000 embert vizsgáltak és közülük a napi 6 órát alvók 33%-a volt elhízott, szemben azzal a 22%-kal, akik napi 6-9 órát aludtak.

Az elhízás következményei

Miért kell vigyáznunk testsúlyunkra? Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem akadályoz a mindennapi életben, önértékelési zavart okoz és a lerakodott zsír megterheli a szívet, az érhálózatot, magas vérnyomást okoz, valamint trombózis és agyvérzés is kialakulhat.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).